Николина Ангелкова: България е 10-а в ЕС по ръст на туристически нощувки

17:51, 08 фев 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на 10-о място в Европейския съюз по ръст на нощувките от вътрешен туризъм през 2015 г. Това съобщи на среща с бизнеса и местната власт във Велинград министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от dnevnik.bg.

Нощувките на български граждани в местата за настаняване с над 10 легла в страната през 2015 г. са с 6.2% повече спрямо 2014 г., докато средно за ЕС увеличението е с 3 на сто, сочат данните от Националния статистически институт.

Статистиката показва, че заетостта на легловата база е твърде ниска - около и под 20 на сто, а средният престой е под две нощувки. Дори през ваканционния август заетостта не успява да достигне 60 на сто, като 40% от пренощувалите в места за настаняване в България са били граждани на страната. Средният им престой е бил 3.4 нощувки при 5.7 при чужденците, при това в хотели с по-ниска категория, се вижда то данните за месеца.  

На срещата с министър Ангелкова община Велинград е отчела 165 хиляди регистрирани туристи през 2015 г., от които чужденците са само една трета.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама