"Старопланинското село Гостуша в Сърбия" гостува в пловдивския етнографски музей

21:20, 26 май 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотоизложба в Регионален етнографски музей-Пловдив представя село Гостуша, което е известно ще като "каменното селище". Там има необикновената връзка между природа и архитектура, която успява да се съхрани в оригиналния си вид след повече от сто години. Селото е почти изоставено през 70-те години на ХХ в. и днес единственото логично решение е завръщане към корените.

Сръбските власти предприемат редица действия с цел опазване и защита не само на природното и културно богатство, но също така и на уникалната среда и нематериално наследство. Присъщата ценност на естествените материали и съграденото от хората заедно с изобилието на природни ресурси и близостта на Гостуша до по-големи населени места, язовир и ски курорт я правят особено специална.

Функционалната и архитектурната планировка на селото е много интересна. То се състои от жилищна част, която се намира в тесен каньон между две малки планински реки, и от сателитни махали, които създават мрежа помежду си на разстояние от 300 до 500 метра от централното селище.

Архитектурата на жилищните и стопанските постройки е адаптирана към терена и природните дадености. Камъкът доминира като основен строителен материал, и се използва в изобилие от основите до самите покриви.

Официалното откриване на изложбата е на 2 юни 2016 г. от 18.00 ч. в големия салон на Регионален етнографски музей – Пловдив. Откриването ще бъде със специалното участие на автора, Елена Васич Петрович. Изложбата ще продължи до края на месец юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама