ТУ-Пловдив представя на Хемус 2016 единствената реактивна крилата мишена за пилотите на НАТО

12:41, 27 май 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единствената българска крилата мишена с реактивен двигател, използвана при стрелби на полигона край Шабла от летци на НАТО, както и от противовъздушната отбрана на българската армия, представя на щанда на Техническия университет- филиал Пловдив на изложба "Хемус".

Освен високоскоростните летящи мишени за ВВС, екипът на главния асистент на вуза Стоян Аврамов работи и в още един клас летателни апарати. Това е много по-лек, но също така бърз дрон, който е предназначен само за наблюдение и разузнаване. Научните изследвания за новия летателен апарат са извършени от доцент Християн Панайотов от катедра "Авиационна и транспортна техника" на Техническия университет - филиал Пловдив.

Двамата учени считат, че техните разработки могат да дадат начален старт на бизнеса на сравнително малки компании, които да се включат с производство на части и възли за бързо развиващата се индустрия с производство на дрони. "Първоначалният инвестиционен праг за влизане в този бизнес се снишава, защото вече не е нужно да имаш големи машини и здания, а са достатъчни идеи и разработки в технологиите за управление на дроновете, апаратури за контрол на полета и апаратури за безопасност", казва Стоян Аврамов. 

Пловдивският ВУЗ показва и “военни роботи”, които чрез система от сензорни мрежи да откриват зони с радиация и замърсявания с бойни отровни вещества. Сензорният хъб, разработен от екипа на проф. Андон Топалов, в които са включени и студенти от вуза, има 7 сензора за различни физически величини. Роботът, върху който е монтиран сензорния хъб, може да предаде информация от сензора, който е открил отклонения от нормалните физически величини на войник или на професионален оператор. 

За първи път на щанда на техническия университет се представя мобилна платформа с 4 автономно задвижвани "шведски" колела, която във всеки момент може да се движи във всяко направление по терена. Платформата може да бъде управлявана дори с мобилен телефон по идея на студентите от Техническия университет - филиал Пловдив.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама