Асеновградските калинички се "венчават за слънцето"

07:42, 24 юни 16 / Любопитно 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обичаят "Калиница" ще бъде пресъздаден и днес в Асеновград. Традицията повелява малките момиченца да се обличат като булки и да се "венчават" за Слънцето.

Подготовката започна още вчера, когато калинчиките оставиха нишани в Етнографската къща. Днес ще бъде отслужена празнична литургия в храма "Св. Николай Чудотворец", след което литийното шествие на момиченцата, пременени в бели рокли, тръгва към параклиса "Св. Богородица - Въведение" ("Калиничката").

По традиция там се води празничната литургия. Свещениците ги благославят и им дават малки кръстчета. В Асеновград образа на Калиница се отнася към този на малката Богородица, чието въведение в Храма е била, когато е била на три години.

В градския парк до пешеходния мост ще има празнична програма за калиничките с участието на вокална група "Калина Малина" и ще бъдат връчени грамоти на участничките.

През деня са предвидени артработилници на гостуващи дизайнери. На площад "Николай Хайтов" ще се изработват авангардни тоалети за спектакъла "Метаморфозите на любовта", който започва вечерта с участието на "Дуетът", солисти от ансамбъла на Нешка Робева, гостуващи дизайнери , местни булчински салони и ученици от асеновградските училища. За всички асеновградчани и гости ще работи дискотека под звездите пред НЧ "Родолюбие".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама