Бизнесът създава смесени земеделски фирми с общините в Пловдивско

13:46, 23 юли 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-интензивно развиващата се индустриална зона в Източна Европа - "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), ще създаде съвместни фирми заедно с общините, съобщи съуправителят й Пламен Панчев.

"Това е нещо, от което от години бягахме, имаше и приватизация, а сега тръгваме да правим смесени дружества заедно с общините, най-вече в сектори като земеделието", коментира инж. Панчев.

По думите му земеделието заедно с мехатрониката и IT индустрията са трите приоритета за развитие на "Тракия икономическа зона". "Положихме много усилия да институционализираме проекта. В първите години това много ни липсваше - ясните взаимоотношения с държавата и общините", каза още Пламен Панчев.

Една от целите на създаването на съвместни фирми в сферата на земеделието е родните производители и търговци да получат повече възможности за реализация на продукцията. "Българските храни в "Кауфланд" например са едва 10 процента, а в съседна Румъния - 50 процента. Искаме да помогнем на производителите и преработвателите това да се случи и у нас".

На бизнеса са необходими ясни финансови механизми, при които частните средства да работят в обществен интерес. Индустриалците се надяват в най-скоро време да бъдат решени въпросите как могат да изграждат общинска и държавна инфраструктура, да вкарват пари в образованието и в квалификацията на кадри и това да работи.

"Вече са налице първите сигнали, че има затруднения с липса на работна ръка. Но не е достатъчно само да го констатираме, важното е какво правим, за да решим проблема", категоричен е инж. Панчев. Той припомни, че от 3-4 години ТИЗ вече има общи проекти с посредници като Jobtiger, а също и с профсъюзите. Обединяването на интересите на профсъюзи и инвеститор никак не е лесна работа, твърди бизнесменът.

Образованието и науката също са ключови приоритети в изготвения 10-годишен план за развитие на зоната. В момента в ТИЗ има изградена индустрия, но тя се нуждае от съединяване с науката. Хубавото според инж. Панчев е, че са създадени клъстери, които играят много съществена роля в това съединяване.

Допълнителен тласък за развитие на зоната и на целия регион ще даде евентуална успешна концесия на летище "Пловдив", категоричен е инж. Панчев. Значителен би бил приносът на Интермодалния терминал, ако той заработи добре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама