Пловдив не прие държавните акции на Панаира

10:41, 02 авг 16 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив няма да приеме собствеността на 20.63% от "Международен панаир Пловдив" АД, решиха на днешната сесия общинските съветници.

Припомняме, че според внесената извънредна точка пловдивските съветници трябваше да одобрят текста на договора, който Община Пловдив да подпише с държавата, в лицето на министъра на икономиката, за безвъзмездното прехвърляне на 11 607 385 обикновени поименни безналични акции с право на глас, всяка с номинал 1 лев.

Съветниците обаче не приеха това предложение, а гласуваха за напълно променен текст, направен по предложение на Дани Каназирева, с който изразиха несъгласието си да приемат акциите и Община Варна да получи 29%.

На 27 юли т.г. с решение на Министерския съвет 29 на сто от държавните акции на Панаира бяха прехвърлени на Община Варна, а 20.63% - на Община Пловдив

Срещу решението на Министерския съвет се обяви още на миналата сесия представителят на Община Пловдив в ОС на "Пълдинтур инвест" и бивш кмет на Пловдив Спас Гърневски.

Против бяха и от групата на Реформаторския блок (РБ), от чието име съветникът Божидар Здравков прочете декларация. Той припомни, че в момента Панаирът е ипотекиран срещу заеми, взети от мажоритарния собственик Георги Гергов, а Община Пловдив не получава нито стотинка от една от емблемите си. "В тази зала няма глупави хора. Всички разбираме, че става въпрос за юридическо обосноваване на загуба за града в размер на над 100 млн. лева", заяви Здравков.

"Публично-частното партньорство в Пловдив бе използвано по грозен начин, за да се отнеме имущество на града ни", заяви от трибуната на Общинския съвет Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Според нея е несправедливо на Пловдив да бъдат прехвърлени едва 20 процента акции от Пловдивския панаир. От "Съюз за Пловдив" се обявиха категорично против приемането на акциите и подписването на договора за дарение.

Каназирева предложи Министерският съвет да преразгледа решението си за даряване на 29% от капитала на Панаира на Община Варна. Тя е категорична, че чрез блокираща квота, която е предвидена в закона, може да се направи искане всички 49% държавни акции да бъдат прехвърлени на Община Пловдив.

Вероятността Пловдив да остане без нито една акция в Панаира, е много голяма, заяви председателт на групата съветници от БСП Николай Радев. Той предложи Министерският съвет да промени решението си, като прехвърли на Община Пловдив 29-те процента, дадени на Община Варна. Според него, ако Общинският съвет отхвърли дадените 20% на Пловдив, това не би довело до нищо положително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама