Пловдивчанка влезе в ТОП 10 на Европа по шахмат

19:00, 28 авг 16 / Спорт 25 1219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Талантливата пловдивска шахматистка Виктория Радева отново показа класа и влезе в ТОП 10 на Европа. 15-годишната Вики раздели 5-9 място, но по допълнителни показатели остана девета на Европейското първенство по шахмат, което се провежда от 17 до 28 август в Прага, съобщава БНР-Пловдив.

Пловдивската шахматистка завърши със 6,5 точки с 5 победи, 3 ремита и 1 загуба. Шампион стана Фиона Сибер /Германия/, следвана от испанката Марта Гарсия, а трета е миналогодишната световна шампионка Ставрула Цолакидой.

Ученичката от Търговската гимназия в Пловдив показа огромно шахматно израстване, но пропусна възможността да се пребори за Европейската титла, която несъмнено много би й прилягала.

В групата до 16 г. участие взеха 93 момичета, а общия брой на шахматистите, разпределени отделно момчета и момичета в групите до 8,10,12,14,16 и 18 г., бе над 1500. Те се състезаваха в 9-кръгова швейцарска система.

Вики може да съжалява за пропуснатия шанс за титла, тъй като в предпоследния кръг тотално надигра гъркинята Анастасия Авримидоу /бивша европейска шампионка/, но поради силен цайтнот допусна огромна грешка и загуби. При победа Вики излизаше в директен двубой за титлата срещу германката Фиона Сибер. Радева пропусна да победи и бившата световна шампионка Александра Оболенцева, която трудно се добра до реми в 3-и кръг.

Въпреки огромното разочарование от тази единствената загуба Вики събра сили и завърши с победа като тотално разгроми рускинята Анастасия Протопова в последния кръг.

В надпреварата взеха участие и 28 млади шахматисти на България.

Сега Виктория Радева си е поставила за цел по - добро представяне на Световното първенство по шахмат. То започва само след 3 седмици - от 20 септември до 4 октомври в Ханти Мансийск, Русия.

Малка утеха за пловдивския талант е, че догодина тя ще е отново в същата група до 16 г., а 7 от 8-те класирани преди нея ще „излязат” от групата. Нейният баща Славей Радев сподели,че на Европейското първенство по шахмат в Прага се получи отново максимата, че ако тя самата не се победи, няма кой да я победи в нейната възрастова група. Другата българка в групата Ралица Маркова /ЦСКА/ се класира на незавидното 73 място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама