Кулинарните мускетари на Пловдив „кръстосват хлебчета” на панаира на занаятите в Пловдив

15:51, 22 сеп 16 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изненадата на щанда „Храната на Пловдив”, който е част от есенния панаир на занаятите в града под тепетата е авторски продукт-универсален сос.



Кулинарните мускетари на Пловдив, както се наричат основателите на сдружението искат да комбинират традиционното с нещо ново и да накарат хората сами да изберат как да използват продуктите. Сосът е подходящ за пряко консумиране или за мариноване на месо, той е с изцяло български подправки.



„Имаме една много вкусна разядка на базата на лютеница с орехи, канела и ябълка. Представят се нови колбаси, има балкански едро нарязан деликатес, който реално се презентира за първи път на пазара. Може да се купят и кренвирши от истинско месо. Майстор пекарят е с голямо разнообразие от хлябове, има и такива, които не правил досега. Новост е и подправка, която е от 100 процента сушени зеленчуци”, казва Костадин Шанков-председател на асоциация „Вкусът на Пловдив”. Идеята на сдружението е да защити пловдивския вкус. Затова едно от условията за фирмите, които искат да станат членове е да имат продукт, типичен за Пловдивския регион.



„Конкретните регионалния вкусове , които могат да се опитат и купят са Цалапишки бабек, родопска сушеница, старожелезарска шарена сол, лютеница с мед, която е характерна за Пазарджишко, панагюрски хряб с чубрица”, заявява Шанков.



 

Голяма част от пловдивчани купуват без да дегустират.



„Купих си различни лютеници-с мед, люта…”, казва Стоянка Петрова. Младеж пък си тръгва с хляб с лимец, а по-възрастна двойка с парче създарма за 5 лева. Млада жена напазарува голямо парче сушеница. „Най-много ме радва, че хората не опитват. Идват и казват „Ние сме ви фенове”. Това за един производител е уникална радост”, допълва Шанков.



Кулинарните мускетари готвят и помагат с идеи всяка събота пред изхода на Метро-2. „Опитваме се да докажем, че кулинарството е достъпно за всеки, но човек трябва да му се задължително да му се наслаждава”, категоричен е Шанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама