„Съюз за Пловдив“ се регистрира в ЦИК за участие в националния референдум

18:55, 26 сеп 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ПП „Съюз за Пловдив“ се включва в кампанията за провеждането на националния референдум, чиято цел е избирателите да изразят на 6 ноември мнението си по повод на задължително гласуване, мажоритарен вот и размера на партийните  субсидии, които се плащат от бюджета на страната. Партията „Съюз за Пловдив“ е регистрирана в ЦИК  като участник в информационната кампания  и активно, с ясни аргументи  ще  обяснява на пловдивчани  своята позиция.

 „Категорично подкрепяме в България да има задължително гласуване и мажоритарен вот на парламентарните избори, а субсидиите за политическите партии да се намалят на 1 лв. за един получен глас вместо сегашните 11 лв.“,  съобщи лидерът на „Съюз за Пловдив“ и трети мандат общински съветник адв. Дани Каназирева.Тя напомни, че партията не е участвала в националния референдум за АЕЦ „Белене“, тъй като по тази тема  дебатите се водели  на експертно ниво.  „Въпросите на предстоящия референдум пряко касаят  всеки пълнолетен български гражданин и  ние считаме, че е добре да се чуят повече мнения“, обясни Каназирева.

Още през 2013 г. „Съюз за Пловдив“  внесе в комисията, ръководена от народния представител Мая Манолова, конкретни и юридически обосновани предложения за изменението на избирателния закон.  Лично Дани Каназирева, която също беше включена в състава на комисията, настояваше с ясни аргументи в България да се въведе задължително гласуване, народните представители да се избират мажоритарно, субсидиите на партиите да се намалят.   „Заставаме твърдо зад  задължително гласуване, защото по този начин постепенно ще се ликвидира престъпната практика с купуването  на гласове и ще се осигури по-добро представителство на всички граждани в управлението на държавата “,  сподели адв. Каназирева.

Според съмишлениците й масовото гласуване ще обезмисли търговията с гласове  като основен порок на българската избирателна система и ще сведе до минимум влиянието на партии, които от години играят ролята на балансьор в българската политика. Много важен фактор е и участието на младите хора на изборите,  чиято позиция до момента не е толкова активна.

Мажоритарният вот е от изключителна важност, тъй като състезанието ще се печели с личните  и професионални качества, а не с благословията на партиите, които предварително си избират кандидати от партиен апарат, вместо да дадат това право на избирателите. Мажоритарният  вот ще разчупи монопола на политическите партии върху управлението на държавата. Партийните субсидии е една от най-често повдиганите теми сред съмишлениците в „Съюз за Пловдив“. „Мотивите ни са три.  Първо, не е справедливо с публични средства  предизборните кампании да се превръщат в грозни благотворителни паради, в които с част от субсидията се купуват подаръци на избирателите, а с друга се плаща на медиите, за да излъчват тези жалки сцени на фалшивата щедрост“, твърди Каназирева.

Второ, субсидиите представляват огромна  сума на фона на държавата,  далеч не е толкова богата, за да плаща по близо 36 милиона лева всяка година на партиите,  преминали прага от 1 % на парламентарни избори. За целия мандат на Народното събрание българските данъкоплатци ще бъдат лишени от 144 милиона лева.Тези пари няма да отидат за здравеопазване или образование, а в партийните каси, въпреки  т.нар. „намаление“ на субсидиите – от 12 на 11 лева на един получен глас.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама