25 сгради – паметници на културата в Пловдив са с изготвени проекти за възстановяване

12:18, 01 окт 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 25 сгради – паметници на културата в „Централен“ вече са с изготвени проекти за обезопасяване и възстановяване. Документацията за къщите е изготвена от собствениците и ще бъде съгласувана с  Националният институт за недвижимо културно наследство, а две от сградите се намират на улиците “Антим I” и Бетовен. Това каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, цитиран от Дарик радио-Пловдив.

„Проблемите с опазването и стопанисването на недвижимото културно наследство идват от големия брой собственици на имотите и от невъзможността да бъдат намерени всички, за да им бъдат връчени предписания. Имаме случай на сграда в района с 40 съсобственика. Всички те трябва надлежно да бъдат уведомени, в противен случай можем да бъдем обвинени в самоуправство“, коментира той.

Стаменов даде и друг пример. Въпреки глобата, която кметството е наложило на собствениците на една от къщите в района за необезопасяване на компрометираната фасада на имот, намиращ се на ул. „Скайлер“, сградата все още продължава да стои в същия вид, тъй като санкцията се жали в съда.

Кметът на „Централен“ подчерта още, че броят на опасните сгради в района е намалял близо пет пъти. Става въпрос за сгради със заплашително разрушени тераси и падащи мазилки, чиито брой в началото на годината беше около 100.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама