В Пловдив изграждат научноизследователски център за иновации в роботиката

08:00, 04 дек 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската компания „Милара Интернешънъл“ ООД и  Китайската корпорация CRRC Institute сключиха в Пловдив споразумение за иновативно сътрудничество в областта на роботиката и железопътния транспорт. Съвместната им работа ще се осъществи с подкрепата на Технически университет – София, Филиал – Пловдив.

„Нашето сътрудничество ще бъде в 4 области: разработване и оборудване за интелигентни изследвания, технологично консултиране, технологичен трансфер и технологична подкрепа за навлизане на продукцията на CRRC Institute в Европа“, обясни Яо Сиевей.

„Милара Интернешънъл“ ще изработва роботи, които ще изследват железопътното трасе и ще извършват 3D картографиране на тунелите. Те ще бъдат използвани и при кризисни ситуации като земетресения и тежки инциденти, разказа Красимир Петков. Той уточни, че в съвместната работа ще участва и австралийска компания, която ще изработва сложни алгоритми за 3D моделиране.

„Пловдив има много голям научен потенциал, както и традиции в сериозните бизнес отношения с Китай“, припомни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който присъства на подписването на споразумението.

„Нашите студенти ще участват не просто в лабораторни упражнения и практики, а в реализирането на продукт, който вече се очаква от пазара. Това е голяма възможност пред тях и повод за гордост на нас – техните преподаватели. Подобно сътрудничество е изцяло в синхрон със Стратегията за развитие на висшето образование в България, защото показва, че тук с помощта на бизнеса ние обучаваме неговите бъдещи кадри – бакалаври, магистри и докторанти, които след дипломиране ще намерят своята професионална реализация“, заяви директорът на Пловдивския филиал на университета проф. д-р Въльо Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама