Починалото 3-членно семейство в Куклен е живяло в жестока мизерия

12:39, 09 дек 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Куклен ще поеме разноските по погребението на майката и 2-те й деца деца, които бяха намерени мъртви, заяви кметът на Куклен Мария Белчева. В Община Куклен са постъпили сигнали за влошаване на хигиенните условия през месец юни тази година в дома на починалото семейство. На 20 юли е изпратено писмо до Дирекция Социално подпомагане-Родопи за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа на лицата, с цел осигуряване на ежедневните им потребности и повишаване качеството им на живот. Община Куклен е заявила готовността си за сътрудничество със социалните служби, при планиране и изпълнение на мерките за социална подкрепа на семейството. Получила е и писмо с препоръки, които са били изпълнени. 

Семейството е било включено в програмата за безплатна храна, домът е почистен от служители на общината, предоставени са нарязани и подредени дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. Допълнително в жилището са доставени легла и е инсталиран бойлер с батерии за топла и студена вода. 

Съдействано е и за получаването на социални помощи. Те са били включени и в програмата за хранене на социално слаби семейства. За съжаление, семейството е отказало да използва услугите на социален асистент.  С писмо Общината е предоставила информация, че къщата се обитава от 81-годишна жена, син и дъщеря на 52 и 50 години. Жилището представлява стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му. Те са ползвали една стая на първия етаж от къщата при изключително лоши хигиенно-битови условия. 

Поради напредналата си възраст майката е трудно подвижна. Тя получавала пенсия. Дъщерята до преди четири години е била с експертно решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, отказва да се яви за преосвидетелстване пред ТЕЛК, тъй като по нейни думи е вече здрава. Синът също получавал социална пенсия и интеграционни добавки, защото има експертно решение на ТЕЛК с диагноза "Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност". 

„Общинска администрация е спомогнала синът и дъщерята да подадат документи в „Социално подпомагане”, в резултат двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята получава и месечна помощ”, заяви кметът на Община Куклен Мария Белчева. 

Общината е изпратила и писмо до Центъра за психично здраве, откъдето е бил получен отговор, че дъщерята се водила на очет до 2011 година и този документ е бил необходим за получаване на месечна помощ от социално подпомагане.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама