Учени искат да направят Пловдив умен град /smart sity/

09:57, 13 фев 17 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професор Гриша Спасов - декан на факултета по електроника и автоматика е “двигател” на проект “Умен град”. Ние създаваме изкуствен интелект за всеки умен град, а не само на Пловдив - казва той. Защото системата “Умен град” може да автоматизира живота и да повиши стандарта не само на градове с размера на Пловдив, но също така на по-големи и по-малки населени места.

Разработването на идеята “Умен град” започва от четирима доктори в областта на техническите науки - доайенът проф. Гриша Спасов, доц. Николай Каканаков, гл.ас. Митко Шопов, гл. ас. Борис Рилов. Дотук групата е защитила и разработила 3 проекта, финансирани от националния фонд “Наука”. Първият е “Адаптиране на WEB-технологиите за интернет базирани разпределени вградени системи”. Вторият проект е на базата на докторската дисертация “Методи и средства за изграждане на WEB-базирани  системи за персонализирано здравеопазване”. А проектът, финансиран от фонд “Наука” е “Изграждане и разпределение на система за наблюдаване на болни деца” в детската хирургия на УМБАЛ “Св. Георги”-Пловдив. Третият финансиран проект е “Приложение на облачни технологии в електроенергийната ефективност”и е свързан с енергийната ефективност в частта, касаеща “умните сгради”, като подсистема в “умния град”

“Умният град е събирателно понятие от автоматизирани транспортни системи, управляващи всякакъв тип придвижване на хората, умни сгради, умни мрежи - има се предвид енергийната инфраструктура, проветряване, отопление и охлаждане. И тъй като се преплитат много системи, без информационни технологии умният град е невъзможен. Затова той е благодатен за специалистите по софтуер. Идеята за умния град идва от еколозите - да намалим разходите за енергия, за да ограничим емисиите на въглероден двуокис в атмосферата. Но също така намалява разходите за енергия на домакинствата, подобрява организацията на транспорта и създава по-висок жизнен стандарт. В умния град ние навлизаме от гледна точка на информационните технологии, а не от гледна точка на екология, архитектура и урбанизация.

Финансирането на разработки за “умни градове” в страните от ЕС е много интензивно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама