Гонят зимата с клада на мегдана в “Капана”

07:00, 26 фев 17 / Култура 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирни Заговезни- традиционният празник в народните календари ще отбележат за първи път заедно в Пловдив различните общности днес . Заговезни се почита като ден на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Денят у нас се свързва с редица обреди и обичаи, с кукерските игри, “хамкането”, паленето на клади и др. По обед в неделния ден центърът на “Капана” ще посрещне гости от всички възрасти и народности с любопитни демонстрации на открито, лакомства и игри за децата.

За първи път пловдивчани ще участват  в “Масленицата” - празникът на руските палачинки и пролетта. В древността той се е чествал от всички славяни. Част от празничния ритуал на руската общност включва и паленето на сламена кукла. Тя ще бъде поставена на едно от централните пространства в квартал “Капана” -  уширеното място на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 12, пред Арменския Културно-информационен център и клуб “Малката Библиотека. И при българите и при руснаците е традиция кладата да се прескача за здраве. Блините (руските палачинки) са основното ястие и символ на “Масленица”.

Арменците наричат Заговезни “Пун Парегентан”, което означава “добра жизненост”.  До началото на 20 век народният празник се чествал масово, като голям карнавал с много веселие и с приготвянето на различни кулинарни изкушения. Във веселбите  участвали  акробати  и се организирали много игри с маски.

На благотворителния базар в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа, със свои традиционни ястия, освен руснаци и арменци, ще участват италианци, турци, евреи и приятели на Пловдив от Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама