Балканско лятно училище по религии и обществен живот търси български участници

16:34, 08 мар 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трето Балканско лятно училище по религии и обществен живот ще се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от 2 до 12 юли 2017 г. Инициативата е на Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет. Тя се провежда на всеки две години и събира в града под тепетата участници от цял свят, за да постави в центъра на вниманието религията като основен идентификационен маркер на индивида и общността.

Кандидатите от България трябва да бъдат на възраст над 30 години, да владеят английски език и да са мотивирани за участие в подобен проект. Срокът за подаване на документи е 15 март 2017 г. Организаторите покриват разходите по настаняване и издръжка на всички участници, вкл. и на тези от Пловдив. Представители на различни, често конфронтиращи се в миналото и днес, религиозни групи се срещат, за да поставят на изпитание своите стереотипи и предразсъдъци, да научат повече един за друг и да потърсят път към живеенето заедно в днешния сложен свят. 

Основен обект на изследване и преподаване в лятното училище е специфичният за Балканите модел на религиозно съжителство, който се основава на синкретичния характер на културните и религиозните традиции в региона. Историческият опит през вековете показва, че многообразието от културни и религиозни традиции може да бъде условие както за конфликти (етнични, религиозни, социални, икономически), така и за хармонично съжителство между културите.

Повече информация, както и апликационните форми за българските участници в Третото Балканско лятно училище, е публикувана на сайта на Философско-историческия факултет: http://logos.uni-plovdiv.net/en/web/logos.etn/bssrpl-2017. Желаещите да се включат в иницативата, могат да позвънят и на Борислава Петкова, преподавател в Катедра „Етнология“ - тел. 0898 59 8486.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама