Увеличават се случаите на морбили в Пловдив

13:28, 21 мар 17 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две деца са приети в Инфекциозна клиника със съмнение за шарката, предаде  БГНЕС.

Досега заболелите са деца от Столипиново, неимунизирани, както и две млади майки от селата Чешнегирово и Злати трап. Жените са на възраст 22 и 24 години, от ромското малцинство, не помнят дали са били имунизирани. Тъй като и двете имат малки деца, те също са приети в болницата за наблюдение.

"Проблем са хората от ромските махали, които не са завели децата на имунизация, но не по-малък проблем са образованите млади майки от български произход, които са заявили отказ от имунизации за децата си", каза за БГНЕС д-р Моника Троянчева, епидемиолог от РЗИ- Пловдив.

Единственият отказ от имунизации в практиката на д-р Невена Демирева в ДКЦ- 6 е точно от такава майка. Д-р Демирева извършва редовните имунизации по календар, пред кабинета и чакат майки и бащи с деца, а ваксина за морбили има. Тя твърди, че сред ромските и пациенти няма неимунизирани деца, макар че един от първите два случая в Пловдив е от нейната практика. Още на 14 март в РЗИ е получено писмото на Министерството на здравеопазването за повишения риск от епидемия на морбили, породен от развихрилото се в съседна Румъния заболяване. Странно е, че от цялата страна точно в Пловдив се появиха първите случаи, смята д-р Троянчева. Още повече, както се оказва, децата не са пътували през Румъния, нито пък заболелите млади майки, които нямат и контакт помежду си.

Нареждането на РЗИ към личните лекари е да прегледат листите си и да издирят и имунизират всички деца, които не са получили ваксина за морбили. В условията на ромските махали това не е лесно. В предишната голяма епидемия преди седем години в Столипиново е имало много случаи, един от тях е завършил фатално. Макар и пред кабинета на личната лекарка днес да не чакаха много хора, личи си, че са чули за новите случаи сега. Семейство бе довело и двете си малки деца, по-голямото, на 2 години и 4 месеца кашля, затова те искаха да бъде прегледано и за всеки случай да бъде имунизиран и малкия, който още не е достигнал възрастта от 13 месеца, на която се поставя за пръв път ваксината. Този възрастов праг, впрочем, поражда риск за по-малките деца. Ситуацията не се подценява, засега болните са в задоволително състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама