Очни операции „2 в 1“ показаха на конгрес в Пловдив

10:19, 27 мар 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очна операция „2  в 1“, бе демонстрирана на XV симпозиум на Българското глаукомно дружество, който се проведе този уикенд в Пловдив. Дружеството показа най-богатата си научна програма до момента – 5 операции на живо, от различни операционни и с различни хирурзи. Всички те се извършваха в реално време и се излъчваха по видеовръзка в залата на конгреса.

Участниците успяха да проследят хирургична процедура, която едновременно решава два проблема на пациента – катаракта и глаукома. По метода „2 в 1“ бе опериран 72-годишен мъж, който 3-4 години се лекува от глаукома, но не успява да контролира добре вътреочното налягане, макар че приема няколко различни медикамента. Има и допълнителни проблеми от съдов характер и прекаран инфаркт. Дошъл е в клиниката за операция на катаракта (перде), но лекарят преценя, че може да му спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне пердето и постави в окото имплант, който ще контролира глаукомата.

Така след една процедура, която трае няколко минути, пациентът получава едновременно два вътреочни импланта – изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен дренажен шънт ExPress. Това е метална тръбичка, която позволява на вътреочната течност да се оттича и осигурява постоянно вътреочно налягане.

Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина – с медикаменти (капки) или хирургично. Неслучайно цял ден от симпозиума бе посветен на глаукомната хирургия, защото ролята й става все по-сериозна.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама