Преференциални карти за пътуване - само за пенсионерите с постоянен адрес в Пловдив  

14:27, 30 мар 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Право на преференциални карти за пътуване в градския транспорт имат само пенсионерите с постоянен адрес в Пловдив. Това заяви директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев по повод запитвания на заинтересовани граждани и медии.

Съобразно националното законодателство и съответните подзаконови разпоредби и нормативни актове правото на пътуване с преференции се удостоверява с лична карта или личен паспорт. Не е предвиден друг документ, с който следва да се удостовери това право. В личната карта на гражданите на Република България се съдържа информация само за постоянния адрес на нейния носител и притежател.

Разпоредбите на Община Пловдив са изцяло съобразени с националните. Всяка година преференциите се компенсират от държавния и общинския бюджет. Обосновавайки се на становището на общински юристи, инж. Борислав Кръстев припомни, че според Закона за гражданската регистрация „Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване и ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или в друг нормативен акт”.

Според юристите същото становище е относимо и към случаите на друга група правоимащи, а именно – лицата с над 50% намалена работоспособност, издаването на картите за която група, се компенсира единствено от бюджета на Община Пловдив, понеже е определена като такава, съобразно решенията на Общинския съвет.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама