Откриха възстановения паметник на Юрий Гагарин в Пловдив

16:28, 12 апр 17 25 924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мащабно и тържествено отбелязаха в пловдивския район "Северен" Международния ден на паметника на първия космонавт - Юрий Алексеевич Гагарин. Тази година по инициатива на група „Славяни” са събрани средства за възстановяване на паметника, чийто барелеф липсва от години. Сега той е изработен от черен мрамор, а върху него с лазерни технологии е изрисуван образът на първия космонавт.

На днешния 12 април, точно 56 години след старта на Гагарин в Космоса, пред реновирания барелеф на космонавта, Военният духов оркестър на Пловдивския гарнизон проехтя тържествено пред много гости и граждани. Сред гостите бяха ръководители и състав на авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево и представители на многобройните организации, направили възможно възстановяването на барелефа на Ю.Гагарин. Бригаден генерал Явор Матеев прие Почетната рота, чието присъствие придаде изключителна тържественост на събитието. Доц полк ОЗ. Петър Ненков припомни историческата стъпка, осъществена от летеца космонавт в овладяването на Космоса и закономерното присъствие на името му в историята на човешката цивилизация.

Заместник-кметът на район „Северен“ К. Георгиев откри реновирания барелеф със символичен жест, пускайки в простора гълъби. След тов бяха поднесени десетки венци, букети и цветя от гостите на събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама