Няма опасност за населението на Първомай заради урана във водата

15:19, 21 апр 17 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител Здравко Димитров свика съвещание във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в питейната вода на територията на град Първомай и околните населени места. На съвещанието присъстваха кметът на община Първомай, представители на РЗИ Пловдив, ВиК Пловдив, „Напоителни системи“, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Пловдив, РИОСВ – Пловдив, ОДБХ- Пловдив, СРС „Подкрепа“ и окръжният прокурор на Област Пловдив Румен Попов.

На съвещанието стана ясно, че няма повод за притеснение на населеното във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в някой от водоизточниците в Първомай и село Караджалово, защото те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа. Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло подаването на вода за населението от тези кладенци още на следващия ден – 13 април. „Поради тази причина за забавяне или укриване на информация е неуместно да се говори“, заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

Представителите на РЗИ съобщиха, че в  Първомай от 13 водоизточника е констатирано завишение на нормите в два, а в село Караджалово – при един, като завишението е 0.04 мг/л. при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който подава водоснабдява населението. На 13 април са взети проби и от чешмите в населените места. По първоначални данни от анализа на питейната вода, която достига до населението, няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л. на естествен уран. Очаква се до един месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване. На срещата стана ясно, че промяна в нормативната уредба, направена през 2015 година в съответствие с Европейска директива, намалява допустимата норма за  нивата на естествен уран в питейната вода от 0.06 мг/л. на 0.03 мг/л., но без да отчита естествения радиационен фон на страната.

От ВиК заявиха, че за да се избегне възникване на проблем с водоснабдяването на град Първомай през летните месеци, ще се потърси алтернатива с експлоатация на нов водоизточник, чиито проучвателен сондаж е започнал още през 2011 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама