Над 350 ученици се състезават в Панорамата на професионалното образование

13:27, 22 апр 17 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 350 ученици от цялата страна се състезават в ІХ Панорама на професионалното образование. Тя се провежда вече втори ден в Международен панаир Пловдив. Форумът показва квалификацията на бъдещите изпълнителски кадри в икономиката и резултатите от дуалната система на обучение. Организатор е  Министерството на образованието и науката.

Най-атрактивна е надпреварата в разделите за озеленяване и цветарство, фризьорство, грим и мода.  Озеленителите и цветарите изработват букети за абитуриентски бал  и аранжират кошници. Фризьорите правят прическа, съчетаваща класика и авангард, на тема „Цветя“, която е основна и за младите модни дизайнери, а гримьорите се вдъхновяват от тема „Цветно“.

Бъдещите мебелисти представят колекции от среден и висок клас, както и дърворезба. В състезанието за най-добър млад строител  се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки. Надпреварата по приложна електроника „Мога и зная как“ е за монтьори на електронна техника и компютърни системи.            

В състезанието за най-добър млад готвач се оценява качеството на  ястия от българската кухня и тяхното презентиране.  То се допълва от уменията на сервитьорите да подредят трапезата и да поднесат храната. Участниците в конкурса „Най-добър млад хлебар-сладкар“  правят хляб със семена и торта „Гараш“. Трите конкурса са включени в турнирите за Националната кулинарна купа на България, в които се конкурират топготвачи.        

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама