Най-новият клас изтребител кацна на пистата в Граф Игнатиево

17:09, 28 апр 17 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два самолета F-35 A извършиха демонстрационен полет и кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево в рамките на европейското турне на машината, предаде БГНЕС.

Става дума за най-новото поколение супер изтребител, почти невидим за радарите, с уникално Стелт покритие, продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята на военна авиация за около 1.3 трилиона долара.

Подобен клас самолет каца за първи път на българска писта. Тук самолетите дойдоха от Англия, където също са били демонстрирани, а постоянното им място е във въздушна база Хил в американския щат Юта.

F-35 A е дълъг 15.7 метра, развива скорост 1.931 км/ч, управлява се от един пилот и може да пренася полезен товар - бомби с тегло 8 160 кг. Девет партньорски държави, сред които Великобритания, Канада, Италия и други имат поръчки за него.

F-35 е реактивен многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен е от американската компания "Локхийд Мартин". България е третата страна в Европа, където се показва. По повод демонстрацията на самолетите в авиобазата беше генерал-лейтенант Ричард М. Кларк, командващ на 3-то командване на ВВС на САЩ в Рамщайн, Германия.

Демонстрациите на двата самолета на авиобаза Граф Игнатиево бяха наблюдавани от президента Румен Радев, който заяви, че е реалист и подобен самолет у нас не може да има поне още 10-15 години. Радев защити избора на шведския "Грипен" за нуждата на българската военна авиация, а по повод твърденията на бившия зам.-министър на отбраната, сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че сделката е предрешена, заяви: "Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари". Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет от депутатите на 2 юни 2016 г., каза още президентът. Министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставянето на офертата, в която ясно е описана методиката за избор.

Радев обясни, че в момента стриктно се следват предприетите стъпки и се спазват всички принципи за обективност, прозрачност и равнопоставеност. Той посъветва хората добре да помнят какво са гласували, приемали и подписвали. Решение на следващото правителство е да приеме или не оценката и класирането на междуведомствената комисия, изготвила военнотехническата експертиза, каза той, но ако има друго политическо решение, то ще я прегази и в такъв случай те трябва добре да го обосноват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама