В Пловдив откриват паметна плоча на Йордан Русков

07:00, 22 май 17 25 749 Шрифт:
Автор:

Днес от 11.00 ч. ще се състои  официалното откриване на паметната плоча-барелеф на поета Йордан Русков, поставена на входа на сградата на Общинския съвет на улица „Авксентий Велешки“ № 20. Поставянето на барелефа на бележития пловдивски поет и дисидент стана възможно след две решения на Общинския съвет . В  мотивите е записано – за изключителните заслуги на Йордан Русков като писател и гражданин и по повод 60 години от разпространението на стихотворението „Зов за свобода“.

Вдъхновен от бунта през 1956 в Унгария той написва стихотворението „Зов за свобода“, призоваващо към борба за демокрация. След 2 г. издирване през 1958 е арестуван и после е осъден на 7 г. затвор за подстрекателство към бунт и обида на държавата. Излежава само 3,5 г. от присъдата, но до 1989 не му е позволено да издава творбите си. Във връзка с 50-годишнината от бунта в Унгария му е награден с най-високото унгарско отличие „Рицарски орден за храброст“ от Ласло Шойом.

Припомняме, че за да не бъде "псалмопевец на новото общество", Йордан Русков самоограничава творчеството си в стиховете за деца. Малка част от лириката и сатирата му може да бъде публикувана, останалата е крита в тайници и споделяна с тесен кръг приятели. Въпреки това тези произведения се оказват документирани в донесенията и архивите на ДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама