Немец с пловдивски корени дарява средства вместо да ги харчи за разточителен юбилей

16:32, 25 май 17 25 600 Шрифт:
Автор:

Немски инвестиционен банкер с български корени посреща 60 чуждестранни гости-милионери в Пловдив за своята 60 годишнина. Вместо подаръци обаче Никола Димитров е отворил банкова сметка за поканените. Те даряват щедри суми, които ще бъдат предоставени на Детската клиника към УМБАЛ „Свети Георги“.

Никола Димитров е роден в Германия, но баща му, който носи същото име е роден в Пловдив. През 1940 година заминава той замина да учи там и по-късно се установява за постоянно. Професорът прави зашеметяваща кариера. "Има много научни трудове и поставя основите на антиземетръсното строителство по света. Не случайно е и доктор хонорис кауза на Токийския университет", поясни доктор Нарцис Калева, която е братовчедка на дарителя.

"Когато им казах на гостите за идеята те много се зарадваха, че няма да мислят какво да ми купят. Никой няма нищо против да дарява за деца. Имам дори близка, която каза, че не може да дойде, но ще преведе сума по сметката. Аз има дете, която е на 4 години и знам какво е да ходиш по болници", разказа на развален български Димитров.  

Точната сума, която ще бъде събрана в сметката след затварянето им в началото на другия месец ще бъде контролирана от комисия на болницата. "Имаме спешна нужда от ремонт. Засега нямаме голяма нужда от апаратура. Проблемът обаче е, че голяма част от даренията са за "Детската онкохематология", но другите болни деца също имам нужда от добра техника от ремонт на стаите", уточни началникът на Детската клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Иван Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама