Жестока корупция в Асеновград, 3 години чистят шахтите с 1 кирка и 2 лопати

13:11, 26 май 17 25 614 Шрифт:
Автор:

Обвиненията на кмета Емил Караиванов са две- за длъжностно присвояване в особено големи размери и за бездействие при разрушаване на сграда, попадаща в групов ансамбъл паметник на културата в т.н. Метошка махала. "Караиванов е подписвал документи за превод на парични средства към дружеството "Ерика корп", което през 2014 година е подписало договор с Община Асеновград за почистване на общо 3 900 шахти в града и околните населени места. 

Дружеството е разполагала със специализирана техника-общо от един бус, 1 кирка и 2 лопати. Квалифицираният персонал е бил 1 човек, който от време на време е отварял капаците на шахтите", уточни един от наблюдаващите прокурори Георги Гешев. Дружеството не е развивало друга дейност, управител е дъщерята на местния бизнесмен Николай Христев. "Последният подписан договор с фирмата е на обща стойност 80 хиляди лева, на практика всеки месец на Община Асеновград е превеждала на дружеството по 6 хиляди лева. Служител на дирекция в администрацията, на който също е повдигнато обвинение, е съставял протоколите за "извършената" дейност, които са били подписвани от кмета Емил Караиванов.  

Фирмата на Запрянови-баща и син Вакрил и Георги, която е инвеститор пък е съборила сградата в Метошката махала-в групов ансамбъл паметник на културата , за да построи нова жилищна кооперация с магазини и гаражи. Действията не са съгласувани с министерството на културата и в разрез със закона за културното наследство. "На реакцията на министерството на културата Община Асеновград е отговорила-"общинска комисия не констатира нарушения, сградата вече е бутната и има завършен строеж до 3 етаж", обясни окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.

На бизнесмена Николай Христев е повдигнато обвинение за купуване на гласове по време на изборите. "Той е организирал други лица, които са съставяли списъци и са плащали между 20 и 30 лева в полза на определена партия и кандидат", допълни вторият наблюдаващ прокурор Мирослав Христев, без да уточни обаче конкретната партия.

Главният архитект на Община Асеновград Константин Атанасов  вече с 3 обвинения. Едното е, че е поискал 8 000 лв. от управител на клон на Акционерно дружество в Асеновград Митко Захариев, за да съгласува идеен инвестиционен проект. Захариев също е задържан.

Кметът Караиванов е задържан вчера, но поради влошено здравословно състояние е с мярка "парична гаранция" в размер на 5 хиляди лева. Припомняме, че той претърпя наскоро бъбречна трансплантация.  Внезапно в болница за планова операция е бил насочен и бизнесмена Николай Христев. Той е с мярка задържане за 72 часа, но се очаква становището за операцията му. Двамата Запрянови са с мярка парична гаранция по 10 хиляди лева.

От прокуратурата ще поискат отстраняване от длъжност на кмета Караиванов и на главния архитект Атанасов. Оперативната разработка е продължила повече от 7 месеца, извършени са 15 изземвания, разпитани са 60 свидетели, делото е над 100 тома.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама