Деца замесиха обреден хляб и демонстрираха плетене на макраме в Пловдив

11:52, 28 май 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова показаха как се меси обреден хляб  в първия етаж на къщата. Всички празници на българина са свързани с направата на обреден хляб за здраве на стопанина и богата реколта. Хлябът е съществената част в родните обичаи и поколения наред са възпитавани в почит и уважение към него.

„Народът е сътворил мъдростта, че „няма по-голям от хляба”.Замесването му се извършва от млади момичета или по-възрастни жени, обикновено от стопанката на къщата.Вярва се, че обредната пита има магическа сила, когато е замесена с „мълчана” вода, т.е. донесена от извора при пълно мълчание. С тази демонстрация се дава възможност всяко семейство да се докосне до удоволствието от ръчното замесване на хляба”, обясни Дорка Четрафилова. Тя даде възможност на всяко дете да се включи в направата на различните фигури.След което малчуганите излязоха на двора, където ги очакваха готова пита за дегустация и родопски клин.

Участниците от клуб „Здраве” представиха и изложба с ръчно изработени сувенири с кръстат бод (българска бродерия): картички, аксесоари за телефони и сувенирни торбички за подаръци с мотив българска роза и надпис „България”. Целта е да се види осъвременяването на шевицата в наши дни от младото поколение. Деца от Ателие за приложни изкуства „Шареното” с ръководител Неонила Хрелкова демонстрираха техника за плетене „макраме”.Характерното за нея е, че е съставена от много на брой възелчета. Открита бе и малка изложба, в която са представени основно пана от макраме в различна големина и с различни възли, които служат за декорация .

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама