Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата

16:17, 02 юни 17 25 649 Шрифт:
Автор:

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя, в Пловдив беше почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията се състоя пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

„Днес е един от най-забележителните дни в историята ни, когато свеждаме глави и почитаме с едноминутно мълчание подвига на един велик българин – Христо Ботев и на всички загинали знайни и незнайни герои в името на Свободата и Независимостта на България. Като кмет на Пловдив и човек се радвам да видя изключително много хора – млади и възрастни, деца и старци, които присъстваха на официалната церемония и поднесоха венци и цветя пред паметника на поета революционер в Цар-Симеоновата градина“, каза кметът Иван Тотев.

В знак на признателност Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър, рецитира част от стихотворение „Борба“, а в словото си каза, че днес е Денят на почит към загиналите, за да съществува нашето Отечество, ДЕНЯТ на вградилите частица от себе си – за по-добър живот на поколенията.

 

 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама