"Пловдив чете" започна с концерт и връчване на две престижни награди

12:03, 14 юни 17 / Култура 25 540 Шрифт:
Автор:

С изпълнение на Фолклорен ансамбъл "Иглика" Пловдив с художествен ръководител Венцислава Еленска и възпламеняващ концерт на Орлин Горанов и Тони Димитрова, беше поставено официално началото на 15-то издание на Литературния фестивал "Пловдив чете – 2017". "Пловдив наистина чете! Свободният дух на културата я прави независима, висока и богата. Нашият град може да бъде щастлив, че имаме великолепни издателства, благодарение на които се създаде ново поколение писатели", каза в приветствието си Божана Апостолова.

"Ще си позволя да цитирам Патриархът на българската литература Иван Вазов, който е казал „Науката е светилото на един народ, литературата е животът му“. Искам да вярвам, че и днес ние не сме отстъпили от тази истина. Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели, да участват в четения", заяви в приветствието си заместник-кметът Държиков.

"За мен е голямо удоволствие да бъда тази вечер тук. Когато получих поканата, не съм се замислил и за секунда. Този фестивал заслужава уважение. Вие заслужавате уважение! Живеем във време, в което истината е, че четем малко. Забързано, трудно  време и да подкрепяш млади литератори – поети, писатели и да им даваш път е единствения начин да подкрепяш читателите. С най-голямо уважение към Божана Апостолова, нейната мисия наистина е „апостолска“. На добър час!",  обърна се към присъстващите министърът на културата Боил Банов.

На тазгодишното издание на литературния фестивал "Пловдив чете" по традиция бяха връчени две престижни награди. Носителката на отличието за поезия Екатерина Йосифова получи "Орфеев венец", изработен в студиото на Жорж Трак и парична премия в размер на 5000 лева, лично от Министъра на културата Боил Банов. Кирил Златков – творец, който  се изявява в различни области на визуалните изкуства - графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт получи наградата си и парична премия в размер на 2000 лева от заместник-кмета Александър Държиков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама