Славчо Атанасов: Институцията „Детски омбудсман“ е наложителна

12:33, 19 юни 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса ще събере до месец в Парламента представителите на министерства, експерти и неправителствени организации за очертаване на нови приоритети  по отношение на грижата към децата. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов след заседание на комисията, на което бе представен доклад на Национална детска мрежа. Неправителствената организация показа годишния си анализ „БЕЛЕЖНИК 2017: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който оценява изпълнението на ангажиментите на различните държавни институции в политиките, касаещи грижите за децата и семействата.

144 организации, родители и деца са се включили в анализите, на базата, на която е поставена оценката. Средният годишен успех в „Бележник 2017“ е Среден 3.20, съобщи Георги Богданов от Национална мрежа за децата. Традиционно в „Бележник 2017“ се прави преглед и оценка на ангажиментите на институциите в пет основни области – „Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“, „Семейна среда и алтернативни грижи“, „Здравеопазване“, „Образование“ и „Правосъдие“.

„Кръглата маса ще начертае основните приоритети, по които ние започваме конкретна работа. Вече се работи по изработването на нов Закон за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, защото сегашната нормативна база е морално остаряла. Необходими са както институцията „Детски омбудсман“, така и изцяло нова стратегия за детето“, каза още Славчо Атанасов.  Той бе категоричен, че както политиците, така и институциите са длъжници на децата,  а за зрелостта на едно общество се съди по това какво е отношението му към децата и възрастните хора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама