Огромен интерес към ремонтираната къща „Клианти“ в Старинен Пловдив

13:44, 27 юни 17 / Култура 25 862 Шрифт:
Автор:

За 4 дни след официалното откриване къща „Клианти“ в Стария град е посетена от вече около 700 души, съобщи директорът на общински институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански. „След реставрацията на къща „Клианти“, дейностите в „Хиндлиян“ и поредния етап от археологическите разкопки на Небет тепе Старинен Пловдив затвърждава позицията си на една от най-посещаваните забележителности в България“, коментира Кафтански.

Припомняме, че във възстановяването на най-старата запазена и красива възрожденска къща през последните 10 години бяха инвестирани около 1 600 000 лв. – част от тях по така наречения японски фонд към ЮНЕСКО, а повечето като собствени инвестиции на Община Пловдив  и спечелени проекти по програма „Красива България“.

В къща Клианти може да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега. На долния етаж къщата е била отворена, цялата е била на колони и на леко засводени конструкции, наречени – хиприи. Горе е имало три помещения с грамаден отворен чардак. В началото къщата е била по-ниска.

Вдигането на втория етаж (надстрояването) е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за Старинен Пловдив. Рисувана е през 1817 г., през така наречения втори период и сегашното възстановителни работи са от този период. За сравнение къща Хиндлиян е по-късно изписана – около 1846г. Била е собственост на заможен и изтъкнат човек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама