Автомобилните изпарения и производството-основните замърсители на Пловдив

17:32, 28 юни 17 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Пловдив стартира изпълнението на проект „Разработване на „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“ и План за действие към същата за периода до 2023 г.“ BG16М1ОР002-5.002-0011.  Общата стойност е 93 544,81 лв Основната цел на проекта на Община Пловдив е създаване на Комплексна програма за качеството на атмосферния въздух и План за действие към същата с адекватни мерки.

В програмата ще бъде включена информация за състоянието на атмосферния въздух – първична комплексна оценка на КАВ с описание на системата за мониторинг и оценка на данни от пунктовете, анализ на фоновите нива на замърсяване и анализ на степента на изпълнение и ефективността на вече планираните и/или прилагани мерки за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух и др. Данните се събират от двата пункта за мониторинг на замърсяването в града. Ще бъде анализиран и произходът на различните видове замърсители, като се направи подробно описание на секторите/източниците на емисии, дела им в замърсяването, инвентаризация на количествата по сектори в т/г за отделните райони на община Пловдив.

Ще бъде направен и предварителен подбор на мерки, които да бъдат включени в Плана за мониторинг към Програмата, както и окончателен план за действие с мерки за изпълнение, период на изпълнение, източници и необходимо финансиране, количествени показатели за въздействието на мерките върху нивата на замърсителите. Данните сочат, че автомобилните изпарения, отоплението на твърдо гориво и производството са основните източници на замърсяване в Пловдив. Превишаването на нормите на фините прахови частици е през зимния сезон, а през април, май и юни замърсяването е под нормата.

„Това ще се реализира чрез Подобряване на политиките на Община Пловдив за опазването на околната среда“, уточни Елена Найденова, ръководител на проекта. По думите й програмата е един стратегически документ, с който ще се определят мерките, с които да се постигнат необходимите норми за постигане на качеството на атмосферния въздух, на базата на климатичните специфики на региона. Тя посочи, че качеството на атмосферния въздух през последните 4 години се подобрява, през 2008 г. дни със замърсяване над нормата са били 208, докато през 2016г. – 80.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама