Мароканецът от ИДИЛ остава 90 дни зад решетките

15:10, 20 фев 18 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мароканецът Науфал Захри остава 90 дни зад решетките. Ако до тогава не дойде искане за екстрадиране от Мароко, ще бъде върнат в родината си, съобщи "24 часа". Днес съдът гледа жалбата на Захри да бъде освободен. 

Делото беше насрочено за тази сутрин, но поради липса на преводач и служебен защитник се измести за 13 ч. Съдът глоби с 500 лева преводача за неявяване, а адвоката - с 1000 лева.

В помощ на заподозрения за връзки с ИДИЛ Захри дойде друг служебен защитник, както и втори преводач от арабски. Двамата половин час си говориха в съдебната зала и накрая не се разбра какво си казаха. По обърканите думи на преводача задържаният мароканец първоначално поискал да остане в ареста 90 дни, а после се коригирал на 40.

Ако до 90 дни не постъпи искане от Рабат за екстрадиция, Захри ще бъде освободен, реши съдът. В родината си мароканецът е заплашен от затвор до 30 г., тъй като е обучавал бойци за ИДИЛ и пренасял оръжие в Сирия, както и кола с взривове. 

Чужденецът е обявен за международно издирване от Мароко за терористична дейност. Той беше заловен на 13 януари на българо-турската граница в опит да я премине с фалшиви документи, представяйки се за емигрант.

Решението на пловдивският съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама