Наши учени създадоха здравословен хляб

08:10, 22 фев 18 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид, е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола пет пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни.
 
Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес, храни и вино, който беше открит в Пловдив.
 
"Направихме здравословен ръжен хляб в няколко варианта - с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители", разкри пред "24 часа" асистент Илиана Борисова. 

По думите й в този хляб има изключително ценната аминокиселина Омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.
 
Необходимо е обаче хлябът да се консумира продължително - близо година и половина, за да се получи антираковият ефект, твърдят учените от института.
 
Те са използвали и нова технология за приготвянето на хляба, като при нея процесът се съкращава. Времето за изпичане се намалява на 50 минути, тъй като вложените продукти съдържат по-малко влага. В същото време трайността на получения продукт е увеличена на 4 дни. При традиционния хляб е 72 часа.
 
В Пловдив учените от Института по криобиология демонстрират и пълно меню за космонавти и алпинисти, което се състои от супа, основно и десерт. Субстанциите са изсушени по специален метод. Опаковката тежи едва 56 грама. Само 8 минути са необходими, за да се приготви ястието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама