Равини от Балканите честват в Пловдив спасението на евреите

08:30, 11 мар 18 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Равини от целия Балкански полуостров и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан пристигат в Пловдив тази неделя за честването на 75 г. от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. 

Около 120 гости се очакват на церемонията, която ще започне в 11 часа пред Паметника на благодарността. На нея ще присъстват митрополит Николай, управниците на общината и областта, представители на другите етноси под тепетата.  

Преди това посланикът ще има среща с кмета Иван Тотев, съобщи Светлозар Калев, председател на Организацията на евреите „Шалом” под тепетата. По думите му, в момента общността в Пловдив наброява около 350 души, съобщи "Марица".

В последните години има тенденция за завръщане обратно под тепетата на семейства, които са се изселили в Израел през 50-те години. Те вероятно биха проявили интерес и към възможността, която българското училище вече дава да се изучава майчин език във факултативни форми, защото са го говорили зад граница, каза Калев и приветства начинанието на МОН да създаде програми и учебници на иврит. 

След честването пред Паметника на благодарността участниците в тържествата ще посетят по традиция Бачковския манастир. Там е предвидена молитва пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама