Единадесет кмета от Смолянско искат спешно изграждане на обходен на свлачището път

11:17, 12 мар 18 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В писмо до премиера, омбудсмана и всички държавни институции кметове на 11 смолянски села, блокирани от най-голямото срутище в страната на главния път Смолян-Мадан, настояват за предприемане на спешни мерки. 

Дни наред хората от планинските села слизат и на собствен риск преминават свлачището, въпреки забраната за преминаване. Алтернативният път е повече от 50 км., за да стигнат до работните си места, съобщава БНР. Срутището, освен че откъсна пътя, засегна и други и електро и ВиК-комуникации. 

Кметът на село Търън Явор Говедаров и 10 управници на села настояват в рамките на следващите 4-5 дни да се направи обходен път от Тикълско дере до Влахово, който е с дължина 900 метра, да се изясни произходът на свлачищата и обезопасена инфраструктурата на ВиК и ЕВН. 

Има нарушено медицинско обслужване в селата, алармират кметовете. С РИО ще бъде уточнено как ще бъдат извозвани децата за училище. 

Заместник-областният управител Андриян Петров извозваше днес хората със собствения си автомобил. Той обеща, че след като стане ясен проекта на АПИ, ще бъде осигурен транспорт за преминаването на свлачището от двете страни. 

Днес в АПИ ще се проведе съвещание с всички водещи специалисти, за да бъдат обсъдени мерки за справяне с проблема, предизвикан от свлачището по пътя Смолян-Мадан. Ще се ангажират водещи екипи за обследване и проучване, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК инфраструктурата до населените места. Предвижда се вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец - Влахово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама