Българка спечели 500 000 лв. стипендия за най-добрия университет за предприемачи

14:00, 29 мар 18 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън според класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine. 

Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.  

Българката преодоля конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева.

“Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него.”, споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо тринадесет претенденти - двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България.

Всеки от тях трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации. Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета.

“Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд.”, обяснява Мартина. Освен ангийски език, момичето владее немски. Занимава се усилено с рисуване от 10 години и е ангажирана в редица ученически организации у нас.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители.“, сподели Николай Банков, Изпълнителен директор на „Кроношпан България“.

До броени дни стартира и новият цикъл за кандидатстване за стипендията на „Фондация Кроношан“. Участие могат да вземат всички български ученици, които завършват средното си образование през 2019 година. Условията ще бъдат обявени на kronospanfoundation.org/kronospan-scholarship/.

“Съветът ми към всички е да участват. Самият процес по кандидатстване е голямо приключение, в което срещаш изключителни хора и учиш постоянно.”, категорична е победителката Мартина. “А и се надявам догодина пак да спечели българин. Защо не?”, допълва тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама