Пет села на бунт срещу каменна кариера

16:30, 19 май 18 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мирен протест срещу каменна кариера блокира за час и половина пътя към пловдивското село Белащица в събота. Над 300 местни жители и хора от съседните села Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово се обявиха срещу плановете да се разшири терена за добив на скални материaли. Протестът беше подкрепен и от кметовете на населените места.

Повод за гнева на местните стана инвестиционното намерение на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД добиващо мрамор за трошен камък. От фирмата искат разрешение за работа на нов терен от 50 декара в района за още 25 години. Притеснението на хората е, че мястото е една на 870 метра от най-близките къщи. От РЗИ-Пловдив също посочват този факт като потенциална опасност за населението. Жителите на селата настояват и да бъде проверена работата на концесионера заради високите нива на запрашаване, постоянен шум от взривовете и необратимите последствия за природата.

Кметицата на Белащица Цветанка Читакова ще настоява да се ограничи скоростта на тежките камиони, да се поставят легнали полицаи и да се увеличи броят на патрулките по трасето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама