Румен Радев: Грешки не се изкупуват с оставки, незасягащи хората в Странджа

13:45, 19 юли 18 / Политика 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които всъщност нямат никакво значение за хората в Странджа. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос дали оставките в Министерството на земеделието, храните и горите са достатъчни за успокояване на напрежението, възникнало след масовото унищожаване на животни в Странджа.

Държавният глава отбеляза, че протестът на животновъдите пред Министерския съвет, за който беше обявено, че е постигнал успехи вчера, не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на Странджа и с тяхното виждане как да възстановят поминъка си. 

„Този протест само послужи за намаляване на напрежението, но проблемите остават и растат. Става въпрос за това как тези хора, които загубиха своя поминък, ще го възстановят. Как хората ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственият им поминък и препитание“, заяви Румен Радев. 

Президентът отново призова институциите за сериозна и устойчива политика към пограничните райони.

Попитан дали темата ще бъде обсъдена на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, държавният глава посочи, че очаква резултатите от предприетите действия за справяне с кризата и как правителството ще се ангажира, за да помогне реално на засегнатите стопани. 

„Хвърлянето на пари не решава въпроса. Първо, те са недостатъчни, за да компенсират реалните загуби и пропуснати бъдещи ползи и, второ, тук трябва да се приложат всеобхватни мерки, специално за този регион“, призова Румен Радев.

„Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании не са търсени тези вземания“, коментира още президентът, запитан за отправените претенции за по-ниска събираемост на приходи от служебното правителство в началото на 2017 г.

В отговор на въпрос за обявената акция „Пречупване“ по отношение на контрабандата в страната, президентът заяви, че не очаква да бъдат постигнати успехи, докато правителството не пречупи собствените си виждания за това какво е правова държава, върховенство на закона, корупция и престъпност и как те се „развъждат“ в България.

„За разлика от мониторинговите доклади, най-сетне Европейската комисия отговори на нашите амбиции за членство в еврозоната вече съвсем откровено и даже грубо, че има нужда от реални действия. Жалко е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани“, категоричен беше държавният глава. Румен Радев призова правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре в страната, за справяне с престъпността, корупцията и бедността.

Държавният глава заяви още, че докладът на създадената комисия, която установява причините за катастрофата на хеликоптер Ми-17 и гибелта на двама пилоти от българските Военновъздушни сили, е внесен в прокуратурата и очаква отговори от страна на главния прокурор и Министерството на отбраната. Нальотът на българските пилоти наистина е много нисък, посочи Румен Радев и отново призова за изграждане на реални отбранителни способности на България. Президентът добави, че очаква справедлив, обективен и прозрачен процес за придобиване на нов изтребител за българските ВВС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама