Румен Христов (РБ): Депутатите на БСП са повели протестите на браншовите организации

09:12, 17 юни 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опозицията не може да организира протести на граждани, каквито имаше по време на управлението на предишното правителство. Тя може да поведе протести на съсловни организации, които са с леви убеждения. Тези структурирани формации могат да се обидят, че ги определям като политически зависими, но стройната им организация с автобуси и подготвените плакати през миналата седмица показа точно това.

Това заяви пред София Topnovini.bg Румен Христов, народен представител от ПГ на Реформаторския блок и председател на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание.

Думите му идват броени дни след протестите на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и този на пчеларите. Ловджиите поискаха оставката на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов, а също и незабавни промени в Закона за лова и опазването на дивеча. Те гласят, че трябва да бъде въведена незабавна забрана на капаните за улов на дива свиня от свободните територии.

„Няколко дни преди протеста бе организирана кръгла маса, на която присъстваха представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), депутати от земеделската комисия към парламента и всички, които имат отношение към лова“, припомни Христов.

По думите му въпросите, които са били зададени от ловджиите, са срещнали разбирането и от МЗХ, и от комисията по земеделието.

„Ние казахме, че предстоят промени в Закона за лова, които ще бъдат съгласувани с тях. Има съвет по лова, който работи върху стратегия за развитието му. След това ще говорим за приемането на чисто нов закон“, разясни намеренията на управляващите народният представител от Реформаторския блок.

Христов недоумявам  какви са причините за провеждането на този протест, а също и защо бе поискана оставката на зам.-министър Костов.

Според реформаторът качените на страницата на МЗХ предложения за промени предстоят да бъде разглеждан в Министерски съвет. В момента тече 14-дневен срок за обсъждането на идеите на министерството. Измененията след това ще влязат на първо четене в комисията по земеделие.

„Възможно е да има промени и ако нещо е пропуснато, да бъде добавено или премахнато. Беше некоректно всичко, което направиха ловджиите. Диалогът беше проведен и на голяма част от въпросите и исканията им МЗХ е заявило готовност да отговори“, каза Румен Христов.

Той допълни, че е направил опит да разговарям с протестиращите, но те заявили , че не искат политическа окраска на митинга си. „В същото време депутати от БСП бяха при тях“, заяви председателят на земеделската комисия към Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама