Димитър Делчев: Интегрирането на ромите ще бъде дълъг и бавен процес

10:00, 17 юни 15 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интеграцията на ромите може да се случи единствено през образование, работа и спазване на законите. Всички роми до 16 години трябва да са минали през училище и да имат стимул да работят. Този процес ще бъде много дълъг  и бавен.

Това заяви пред София Topnovini.bg Димитър Делчев, народен представител от ПГ на Реформаторския блок.

Според него милионите левове от българския и европейски бюджет за интеграция на малцинствата не са доказали, че действат, защото не се усвояват правилно. „Едни пари се хвърлят и след това никой не търси отчет за тях. Правителството трябва да си постави като приоритетна цел решаването на този демографски проблем“, категоричен е реформаторът.

Попитан какви са причините за протестите в село Гърмен и столичния квартал „Орландовци“, Димитър Делчев заяви, че са едни и същи. Това били протести на недоволство от чувство за несправедливост. „Хората вярват, че законът не е еднакъв за всички в България“, поясни депутатът.

Делчев не е съгласен със средствата и методите на протестите. „Това не се прави с хвърляне на камъни, с размахване на брадви и чупене на глави. Протестът е една разрешена от закона дейност, която трябва да се провежда според правилата. Работата на МВР е да се постигне резултат и министерството трябва да направи всичко възможно да прилага закона еднакво спрямо всички етноси“, допълни Делчев.

Според него е важно да се знае дали някоя партия съзнателно не стимулира такива процеси и не използва след това точно тези конфликти в своето говорене, за да нагнетява напрежение.

Народният представител се позова на Конституцията на Република България, в която е казано, че който нагнетява напрежение и призовава към саморазправа, подлежи на наказание.

„Строго осъждам политиците, които по някакъв начин стимулира тези процеси. Работата на политиците е да успокояват ситуацията, а МВР да направи така, че ако има незаконни постройки, те да бъдат разрушени“, категоричен е Димитър Делчев.

Относно идеята на ДСБ да бъдат създадени постоянни пунктове на полицията и Спешна помощ в гетата депутатът припомни, че Движение „България на гражданите“ през 2013 година е предложило да бъде създадена общинска полиция.

„По този начин ще се създаде реална възможност кметовете да влияят на тези процеси. Идеята за полицейски пунктове е част от предложението за общинска полиция. Това е нещо, което РБ ще продължи да отстоява“, поясни Делчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама