Новият шеф на БНБ ще е с пълен мандат

10:43, 17 юни 15 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие единодушно на първо и второ четене новоизбраният гуверньор на БНБ да започне с пълен мандат, а не да довършва този на стария - Иван Искров. Промените бяха внесени от председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) и са в съотвествие с европейските банкови закони.

Новите текстове ще са нужни, ако Искров подаде оставка предсрочно, както се очаква да се случи. Стоянова увери депутатите, той е обещал да сдаде поста до 19-и този месец. Според нея новият избор може да се случи до 10 юли.

Днес е крайният срок, в който могат да се внасят кандидатури за нов управител на БНБ. Към момента на страницата на Народното събрание няма нито едно име. Вече е ясно обаче, че ГЕРБ ще предложат Димитър Танев, който е и най-вероятният нов гуверньор. От “Патриотичния фронт” предложиха Григорий Вазов, а от “Движение България на гражданите” - Бисер Манолов. Реформаторският блок обаче явно няма да може да постигне сългасие и в крайна сметка най-вероятно ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама