Старозагорският бизнесмен Антон Андронов: 20% увеличение на тока за индустрията ще доведе до фалити

12:16, 17 юни 15 25 1753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Индустрията ще бъде засегната с 20%-но увеличение на цената на електроенергията, ако се приеме предложението на КЕВР”, съобщи в Стара Загора Антон Андронов, съдружник в холдинг „Загора”.

„Председателят на КЕВР Иван Иванов твърди, че увеличението на таксата „задължение към обществото” е жизнено важно за Националната електрическа компания (НЕК), защото по този начин щели да се съберат 350-380 млн. лв. за нея. А ако това доведе до 50 хиляди нови безработни, на които трябва да се платят обезщетения, както и допълнителни ефекти като спад в покупателната способност, утежняване на жизнената ситуация у нас и т.н., дали парите, които трябва да се дадат от бюджета, няма да са повече”, коментира Андронов.

Той обяви, че е подал уведомление в Бюрото по труда за предстоящи съкращения на 340 души от четирите предприятия на холдинга, където работят общо 2200 души. От шивашката фабрика „Наталия” ще бъдат съкратени 50 човека, още 80 ще са от ковашко-пресовия завод „Пресков”, в чугунолеярния „Прогрес” се очаква да бъдат освободени 150 души, а от „Хранинвест” още 60 ще останат без работа. „Реално може да стане още по-тежко, да се наложат още съкращения, без достатъчно работници да не можем да изпълняваме поръчките си и да достигнем до фалит”, прогнозира бизнесменът. От холдинг „Загора” са вложили десетки милиони лева за инвестиции в намаляване енергоемкостта на производствата с 30%, колкото са световните стандарти. „Затова, че сме станали енергоефективни и плащаме кредити, сега се оказва, че ще плащаме и повече за ток”, недоумява  Андронов.

Според него в новата такса „задължение към обществото” досегашните компоненти са увеличени драстично, добавени са и нови. Парите за американските централи водени като такса „невъзстановяеми разходи” от 3.38 лв. е скочила на 9.76 лв./мтвч, за „зелена енергия” от ат 11.10 лв. на 15.92 лв./мвтч, за „кафява енергия” от 3.83 лв. на 9.02 лв./мвтч. Добавени са и нови компоненти за компенсиране задържането цената на тока от предишни години в размер на 2.43 лв./мвтч, пак за компенсиране от 2.97 лв./мвтч и 0.11 лв. за защита на критичната инфраструктура –така общата сума става 40.21 лв. за мегаватчас.

„Индустрията не може да понесе такава цена на тока, тя не може да се компенсира в стойността на произведения продукт в повечето производства”, категоричен е Андронов. По думите му 98% от тяхната продукция е за износ и конкуренцията на международните пазари е огромна. Повечето предприятия няма да понесат тази цена и ще започнат фалити.

„Пряка вина имат Министерството на енергетиката и КЕВР”, коментира бизнесменът. По думите му цената на енеригята за индустрията у нас е най- съкпата в Европа, а България е на второ място (след Дания) по размер на фиксирани такси в цената на тока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама