100% от децата, подлежали на ваксиниране от 2004 до 2014 г. в Русе, са имунизирани

12:52, 17 юни 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100% от децата, подлежали на ваксиниране в периода 2004-2014 г. са ваксинирани, стана ясно днес по време на заседание на Постоянната областна секторна комисия по здравеопазването.

До там обаче не се е стигнало лесно, след като ваксинациите бяха извадени от задълженията на училищните медицински работници и прехвърлени на личните лекари, каза в доклада си Яница Колева от Регионалната служба по заетостта (РЗИ) в Русе, която докладва по темата.

Още в самото начало е установено, че 20% учениците са без личен лекар. Други пък били с такъв в други населени места, а и родителите били свикнали ваксинациите да се правят в училище и те да не се занимават с тях. Личните лекари също приемали промяната като допълнително натоварване, свързано не само с увеличен поток на чакащи пред кабинетите им, но и с попълване на документация.

Имало проблем и с информираността, защото в началото учениците сами трябвало да уведомяват родителите си, след като им кажат в училище, а те пък да ги водят на ваксинация, което обаче често не се случвало. Налагало се и училищните здравни служители да обикалят кабинетите на общопрактивущите си колеги през ваканциите, за да водят разговори по въпроса.

С течение на времето обаче работата потръгнала, след като били въведени някои нови порцедури, които я облекчават. Сред тях е и изготвянето на уведомителни бележки до родителите.

Това довело до посочения в началото резултат, който обаче е постигнат и заради факта, че броят на децата през този период намалява стремглаво, стана ясно по време на заседанието. Там беше изяснено и че на всяко дете се поставят редица ваксини, повечето поливалентни, за някои от които има реваксинации повече от веднъж за периода, в който посещават училище.

Беше коментирана и придобилата широк отзвук в последно време тема за вредата от ваксините, поради която много родители не желаят да ваксинират децата си. Такъв отказ трябва да се докладва от личния лекар в РЗИ, след което се изпраща покана на адреса на родителите, беше казано по време на срещата.

Ако те се явят в РЗИ, им се съставя акт. Това обаче не е честа практика, тъй като за много случаи не се разбира, а и родителят, за да бъде санкциониран по горепосочения начин, трябва да се яви в РЗИ, което може и да не направи, обясни д-р Маргарита Николова, директор на здравната инспекция. Сред налаганите други санкции е спирането на детските надбавки, което обаче не прави РЗИ.

Въпреки докладвания 100%-процентов обхват на ваксинираните деца обаче се оказа, че няма информация за ваксинирането на деца, на които не е избран личен лекар от родителите, както и на тези, които не посещават училище. По време на заседанието стана дума, че последните са основно от цигански произход, поради което и сред тази общност е избухнала епидемията от морбили преди няколко години. Относно циганите беше споменато, че основният проблем при ваксинирането на децата им е, че те не плащат здравни осигуровки, поради което не са здравно осигурени, нямат личен лекар и освен това са в непрекъснато движение, както във вътрешността на страната, така и в чужбина.

За рискова група, за която не се знае нищо по отношение на имунизациите, бяха посочени и хората, идващи от чужбина, които още не са избрали личен лекар в България. Не беше пояснено, дали става дума за нелегалните емигранти, на които масово се дава бежански статут и които идват от райони с разпространение на редица опасни инфкциозни болести, в това число и СПИН.

За да бъдат ваксинирани деца без личен педиатър, държавата е създала условия. Това може да стане всеки понеделник и петък в РЗИ напълно безплатно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама