ГЕРБ няма да отстъпи от вече зададените въпроси за референдума

13:10, 17 юни 15 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическа партия ГЕРБ няма да отстъпи от предложението на държавния глава Росен Плевнелиев да бъде проведен референдум относно промяната на избирателната система у нас. Според президента гражданите трябва да отговарят на три въпроса.

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Припомняме, че по-рано днес ДПС предложи суверенът да бъде питан дали иска всички депутати да бъдат избирани мажоритарно, а не само част от тях, каквато е настоящата редакцията.

„Разбрахме за предложенията на председателя на ПГ на ДПС Лютви Местан. От името на ПП ГЕРБ заявяваме, че подкрепяме въпросите така, както са зададени. Те съдържат в себе си много възможности”, това заяви пред журналисти Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на правната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му идеята на Местан е една от тези възможности. Също така била достатъчно крайна и предполага цялостна смяна на изборния модел. „Ние предпочитаме смесената изборна система, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор”, обясни Кирилов.

Според него въпросът на ДПС се задава преждевременно, без да е видян резултатът от вота на суверена. „Ако народът ни даде възможност да коментираме това предложение, тогава може да се обсъждат всякакви варианти”, допълни депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама