Правосъдното министерство ще проверява нивото на юридическото образование

13:20, 17 юни 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правосъдното министерство възложи провеждането на социологическо проучване сред практикуващите юристи за оценка на юридическото образование в България, съобщиха от ведомството. Целта е да се очертаят основните проблеми пред обучението по право и необходимите решения за промени.

В продължение на 14 дни ще бъдат анкетирани над 500 практикуващи юристи от всички основни области на професията. Анкетата е изготвена от екип социолози. Тя е анонимна и включва въпроси по всички аспекти на образованието по право – реда за прием в юридическите факултети, реда на провеждане на държавните изпити на завършващите специалност „право“, провеждането на практиката за придобиване на юридическа правоспособност, общите задължителни изисквания към учебната програма, необходимост от включване на нови елементи в обучението с оглед на практиката на съответния анкетиран и какви точно, необходимост от засилване на обучението по конкретни предмети, оценка на подготовката по отделни предмети през последните 10 години и т.н.

Очаква се резултатите да са готови до средата на месец юли, когато ще бъдат представени от екипа, извършил изследването.

Социологическото проучване е част от мерките, които Министерството на правосъдието предприема за оценка на актуалността на действащата уредба на обучение в специалност „право“ и за изготвяне на необходими изменения в нея. Тези действия са в съответствие с предвиденото в Актуализираната стратегия за реформа в съдебната система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама