Меглена Кунева: Антикорупционният закон ще се концентрира върху високите нива

14:07, 17 юни 15 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концентрация върху хората, които са на публична длъжност, тези с голям публичен ресурс и рисковите групи. Това са основните направления в Закона за борба с корупцията, който беше внесен днес от вицепремиера Меглена Кунева и беше приет от Министерския съвет. Кунева обясни, че в процеса на изготвяне на казусите са получени много предложения. Не са приети обаче тези, които предвиждат смяна на концепцията. Например органът да не бъде едноличен, а както досегашната комисия и да бъде избирана от НС.

„Масово отхвърлихме такива предложения. Както и предложения, свързани с увеличаване броя на лицата, които ще проверяват инспекторите. Според нас трябва да се концентрират върху високите етажи, а останалите проверки да бъдат извършвани от инспекторатите“, категорична беше Кунева.

Тъй като целта на закон са борба с корупцията на високите нива, тя напомни, че повече от 60% от проверките на сегашната Комисия за конфликт на интереси са концентрирани на най-ниските нива.

„Аз искам концентрация върху лица, които са на високи публични длъжности, тези, които боравят с голям ресурс, например европейски фондове и рисковите групи. Например хората, които се занимават с производство и продажба на дървесина или лекарите с достъп до средства от НЗОК“, каза Кунева.

Тя добави, че крайният вариант на закона е широко подкрепен от европейските институции. Сега предстои обсъждането му в Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама