Община Разград ще тегли два дългосрочни кредита за ремонта на центъра

16:28, 17 юни 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград ще тегли два дългосрочни кредита за изпълнение на проекта за създаване на зелена и достъпна градска среда. Това каза днес при публичното обсъждане за поемане на общинските дългове зам.-кметът Любомир Цонев. Кредитите ще бъдат от Фонда за органите на местно самоуправление в България  „ФЛАГ" ЕАД.

Първият дълг в размер до 3 милиона лева ще бъде предназначен за осигуряване на дължимите междинни плащания по проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград”. Срокът за погасяване на кредита ще бъде до 14 месеца от сключването на договора, а обезпечаването му ще бъде чрез плащанията от Управляващия орган на Оперативна програма ”Регионално развитие” съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ.

Вторият дълг от 605 000 лв. е за собственото съфинансиране, срокът за погасяването му е 36 месеца, а източниците за погасяване на главницата са собствени бюджетни средства. Цонев коментира, че общата сума, която ще трябва да плаща общината следващата година по тези и поетите други дългове е 1 млн.лв.

Според него сумата е напълно във възможностите на местната управа, която и досега от 2007 година насам е изплащала всяка година по толкова за общински кредити. Предстои Общинският съвет да разгледа и одобри поемането на дългосрочните общински дългове от фонд „Флаг”.

Проектът "Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната част на Разград" по Оперативна програма "Регионално развитие" е на стойност над 5 милиона лева. Основните дейности по проекта ще бъдат създаване на пешеходна зона върху част от бул. "България", обновяване и реконструкция на южна част от площад "Момина чешма", възстановяване на същинския градски център и др. Очаква се строителните дейности да приключат до края на септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама