„Зелените“ поискаха прекратяване на конкурса за Борисовата градина

17:20, 17 юни 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес жури от експерти започна разглеждането на седемте проекта, които бяха избрани за реконструкцията на Борисовата градина. Председател на журито е ландшафтен архитект Пенчо Добрев от Камарата на архитектите в България.

В първия ден от разглеждането на проектите, партията „Зелените“ поиска прекратяване на конкурса.

„На първо място конкурса се разминава с практиките, които смятаме за добри в устройството на градинките и парковете в ландшафтната архитектура. Няма нито един от кандидатите, които са се явили, който да е със специфичен опит в устройството на паркове и зелени площи. Част от кандидатите са стари участници, които вече са печелили проекти в други архитектурни конкурси на общината, което според нас не е коректно“. Това каза за София Topnovini.bg един от членовете на партията Петко Цветков.

По думите му конкурсът е бил огласен много неудобно, а документацията е била не добре оформена .

„В нея липсва изрично гаранция или изискване срещу следващо застрояване на Борисовата градина. Документацията оставя вратички, които да послужат за извинение на архитект Диков и общинското ръководство, след време да допусне на базата на концесия и на базата на проекти различни форми на застрояване“, категоричен е Цветков.

„Зелените“ предлагат да бъде свикван местен референдум, когато става въпрос за генерални промени в устройството на парковете, които са ключови за града.

„Трябва да се организира местен референдум на такива теми. Важно е да се попитат хората дали са съгласни с евентуалното предложено преустройство на такива емблематични места за София, която вече е много застроена“, каза още Цветков.

Очаква се победителят от конкурса за реконструкцията на Борисовата градина да бъде избран до края на юли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама