Бойко Борисов защити подалия оставка ген. Шивиков

20:00, 17 юни 15 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов настоя за изясняване на всички подробности около случая с подалия оставка ген. Димитър Шивиков, който е командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово. Това става ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

Шивиков напусна армията заради анонимен сигнал до Военна полиция, че е използвал военнослужещи да му ремонтират апартамента. След разследване на случая стана ясно, че те сами са решили да помогнат на генерала.

„С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”, казва Борисов по време на заседанието.

„Военна полиция, без да си информира министъра сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Така че аз моля господин министърът да направи всичко необходимо. Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва“, допълва премиерът.

Военният министър Николай Ненчев не подминава темата, като отговорът му е, че не само генерал Шивиков е напуснал системата.

„Отстранени са шестима висши офицери до момента. Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете“, казва Ненчев.

От стенограмата става ясно още, че през последната година са повдигнати обвинения срещу 2400 офицери и войници, като само 113 от тях са стигнали до съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама