БСП: Управляващите отказаха да разгледат поправката "Шивиков"

22:51, 17 юни 15 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок не подкрепиха предложението за промяна на Закона за класифицирана информация, внесено от Парламентарната група на "БСП Лява България", информираха от БСП - Пловдив.

Днес на заседанието на Комисията по вътрешен ред и сигурност с мотив, че има още един законопроект, внесен от РБ, който трябва да се гледа съвместно, председателят на комисията Атанас Атанасов остави разглеждането на така важната поправка в закона за следващо заседание. Информация за този акт на бездействие даде в отговор на питане от страна на жители на Карлово народният представител Атанас Мерджанов.

Въпреки кратките срокове, още в петък, на 12 юни, ден след подаването на рапорт за напускане от страна на бригаден генерал Шивиков, парламентарната група внесе проект за изменение на закона. Предложението бе при отнемане на достъп до класифицирана информация да отпадне изискването за образувано досъдебно или съдебно производство за престъпления от общ характер, тъй като това е в противоречие с принципа за невиновност, категорични са вносителите.

Според Атанас Мерджанов днешното отлагане е опит да се забави решаването на казуса с ген. Шивиков и с продължаващото прилагане на закона по преценка на административен ръководител, което от своя страна отваря вратите за субективизъм и за провеждането на тясно партийна политика.

Въпреки декларираната от страна на Министерство на отбраната и на представители на Реформаторския блок подкрепа е странно това тяхно забавяне, коментира и  Пламен Славов. Измина седмица, а законопроект от тяхна страна е внесен едва днес, факт, който ще забави още решаването на  този важен за 61-ва Стрямска механизирана бригада казус.

"Както е известно, случаят с ген. Шивиков се превръща в прецедент за предложение за промяна на закон, но това е единствения начин да покажем, че командващият Карловската бригада се ползва с нашето доверие и подкрепа", допълни Пламен Славов.

"Надявам се водещите комисии да приемат по-кратки срокове за свикване на заседания за обсъждане на законопроектите, за да могат в бърз порядък да бъдат разгледани и в пленарната зала", каза Славов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама